Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 Omaan kotiin....
 9.12.2009 2:29

Tilanne on tämän näköinen; asun äidin ja veljeni kanssa tällä hetkellä saman katon alla. Mutta vuoden vaihteessa asunnon vuokra nousee ja äidin on pakko vaihtaa pienempään, sillä ei ole varaa pitää tätä asuntoa enää. Minä taas sanoin, että muutan omaan kämppään, jotta äidillä säästyisi edes hieman rahaa. Itse olen päättämässä peruskouluani nyt jouluna aikaisemmin matkaan tulleiden mutkien vuoksi. Mutta anyway, maalissa ollaan melkein. Helmikuussa aloitan työharjoittelun, joka kestää viitisen kuukautta, kesään saakka. Ja sitten olisi tarkoitus syksyllä jatkaa opiskelun merkeissä. Kysymyksiä riittää, esimerkiksi mistä opiskelevalle nuorelle asunto? Tai mistä kannattaisi etsiä? Mitä minun tulisi ottaa huomioon muuttaessani itsekseni asumaan (+koiran ja käärmeen)? Pystynkö tekemään jotain hommia opiskelun ohella näännyttämättä itseäni kuitenkaan heti kättelyssä?

 
Kysyjä: Zaralgan


 RE: Omaan kotiin....
 16.12.2009 16:38

Hei.
Omaan asuntoon muuttaminen on suuri askel nuorelle. Asumiseen liittyy paljon muitakin kuluja kuin pelkkä vuokra. Vuokran päälle tulee usein sähkö- ja vesimaksu. Vakuutus kannattaa ehdottomasti ottaa ja sitä useimmat vuokranantajat jopa vaativat. Ruokakulut ei yksin asuvalla vielä aivan hurjat ole mutta kuluerä sekin on. Vuokranantajalta tulee myöskin selvittää lupa eläimen viemisestä asuntoon. Käärmettä vastaan kellään tuskin mitään on mutta jotkut vuokranantajat eivät hyväksy koirien muuttamista asuntoon.

Alaikäinen nuori ei voi saada yleistä asumistukea mikäli hän ei ole töissä. Opiskelijana saisit todennäköisesti opintotukea ja asumislisää. Näihin kuitenkin alle 21 vuotiailla vaikuttaa vielä vanhempien tulot eli ne katsotaan tapauskohtaisesti.

Helpoiten Hollolassa olevat opiskelija-asunnot löydät kun menet Hollolan Kelan toimistoon. Sitä kautta löydät myös kaavakkeet opintotukiin yms. Voit myös soittaa Mestaan erityisnuorisotyöntekijälle niin hän voi lähteä mukaasi Kelaan ja olla apuna kaavakkeiden täytössä. Puhelinnumero on 044-7801376. Toinen vaihtoehto on selvitellä sosiaalityöntekijältä,  josko sitä kautta saisi apua niin vuokraan kuin muihinkin asumiseen liittyviin asioihin.

Työn teko opiskelujen ohella saattaa käydä todella rankaksi eli se kannattaa harkita todella tarkasti. Mene osoitteeseen www.mol.fi ja tutki aihetta. Sieltä saattaa löytyä joitain osa-aikaisia paikkoja, jotka soveltuisi hyvin opintojen ohelle.
 

 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti