Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 En viihdy kotona
 14.12.2011 22:47

Hei! Olen 17 vuotias kyllästynyt elämääni ja haluaisin itsenäistyä ja muuttaa pois kotoa. Tällä hetkellä asun äitini kanssa ja mun ei ole hyvä asua täällä. Mutta minulla ei vielä ole tuloja. Haluaisin saada tietoa mahdollisista tuista yms? Ja muutenkin että miten se on mahdollista tässä iässä, vai onko edes ilman tuloja. Aloitan opiskelut tammikuussa 2012 ja aion hakea opintotukea. Olen myös keskustellut tästä äitini kanssa ja hän on ollut hieman kielteinen sen takia koska en käy töissä. Mutta hän varmasti suostuu, jos asumiseni yksin olisi mahdollista. Monella ystävälläni on oma vuokra-asunto, vaikka ei käy töissä. He tosin ovat kyllä jo yli 18 vuotiaita.

 
Kysyjä: Ninni


 RE: En viihdy kotona
 21.12.2011 10:07

Hei Ninni!

Kirjoitit, että sinun ei ole hyvä asua äitisi kanssa ja olet kyllästynyt elämääsi. Tilanteesi kuulostaa huolestuttavalta. Sinun olisi hyvä puhua ihan kasvotusten asioistasi jonkun aikuisen kanssa, esimerkiksi erityisnuorisotyöntekijän tai sosiaalityöntekijän kanssa. 

Nuorten monipalvelupiste Mesta on paikka, jonne voi mennä viettämään aikaa nuorisokahvilassa ja samalla halutessaan keskustella Mestan työntekijöiden kanssa, vaikka erityisnuorisotyöntekijän. Mesta sijaitsee osoitteessa Keskuskatu 4. Aukioloajat näet nuorihollola.net -sivustolta, nyt joulunaikaan aukioloajoissa voi olla poikkeavuutta. Samalta sivustolta näet erityisnuorisotyöntekijän yhteystiedot, jos haluat sopia ihan kahdenkeskisestä juttutuokiosta.

Kirjoitit myös, että haluaisit itsenäistyä, muuttaa omaan asuntoon ja haluat tietää enemmän mahdollisista tuista. Itsenäistymiseen kuuluu rohkeus ottaa asioista selvää ja ensimmäisen askeleen jo otit kirjoittamalla pulmakulmaan. 

Opintotuen lisäksi sinun on mahdollista hakea asumislisää sekä opintolainaa. Alle 18-vuotiaana tukien suuruuteen vaikuttavat mm. vanhempien tulot. Parhaiten tuista saat tietoa menemällä tai ottamalla yhteyttä Kelaan, joka tukia maksaa. Lähin konttori sijaitsee Lahdessa, osoitteessa Kirkkokatu 8. Kelan sivuilta näet aukioloajat sekä puhelinnumerot.

Tilanteesi on erilainen kuin 18 -vuotiailla ystävilläsi. Koska olet 17-vuotias, eli alaikäinen, tarvitset muuttoosi huoltajan luvan. Lisäksi asunnon vuokrasopimuksen voi kirjoittaa vain täysi-ikäinen. Kirjoitit, että aloitat opinnot tammikuussa. Moni ikäisesi muuttaa opintojen takia esimerkiksi oppilasasuntolaan tai soluasuntoon, oletko miettinyt tai keskustellut äitisi kanssa sellaisista vaihtoehdoista? 

Nuori-x sivujen tietopankissa, asuminen kohdassa, on listattu muutamia asioita jotka kannattaa ottaa huomioon suunniteltaessa omaan kotiin muuttoa. Sen lisäksi, että asumisesta pitää maksaa jotakin, rahaa tarvitsee ruokaan, laskujen maksuun (vesi, sähkö, puhelin, vakuutus jne.). Oletko listannut mitä huonekaluja ja käyttötavaroita (astioita, imuri, mattoja jne.) tarvitset omaan kotiin ja mistä voisit niitä saada tai mitä ne maksavat. Onko sinulla säästössä yhtään rahaa? Oletko ollut kesätöissä? Oletko miettinyt voisitko tehdä jotakin töitä opiskelujesi lisäksi, jotta saisit omaa rahaa käyttöösi?

 

 

 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti