Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 Verotus
 17.11.2013 0:52

Moi! Olen kuullut, että nykyään pitää ilmoittaa verottajalle siitä kun palauttaa kauppaan pulloja. Onko tuo pakollista ihan poikkeuksetta? Miten se ilmoittaminen tehdään kun en tiedä asiasta yhtään mitään?

 
Kysyjä: Pauliina


 RE: Verotus
 25.11.2013 9:44

Hei!

Tästä asiasta oli runsaasti keskustelua julkisuudessa muutama vuosi sitten. Pyysimme asiasta myös kommenttia verotoimistosta, jonka vastauksen täydennämme tähän myöhemmin. Kyseessä todellakin on vaikeaselkoinen juttu, verottajakin harvoin asiaan törmää. Tässä hieman tietoa kuitenkin:

Periaatteessa kaikki tulot, joita ei ole erikseen säädetty verovapaiksi, ovat veronalaista ja niistä tulee ilmoittaa veroilmoituksella. Eli myös pullojen keräämisellä saadut tulot. Tosin itse ostetut pullot saa kuitenkin palauttaa kertomatta veroittajalle. Tällöin palauttamisella ei ansaita, vaan saadaan takaisin pantti, joka on maksettu jo ostohetkellä.

Kuitenkin pullojen keräämisestä saatujen tulojen ilmoittaminen perustuu kerääjän omaan aktiivisuuteen, ja niistä ilmoittaminen on melko harvinaista. Lisäksi niitä pitäisi kerätä lähes tulkoon ammatikseen, jotta niistä saatava tulo olisi niin suuri, että sitä verotettaisiin. Voinet siis huoletta palauttaa pulloja kauppaan, sillä niistä pitäisi kertyä melko roimat tulot, jotta niistä pitäisi ilmoittaa. Periaate ja käytäntö eivät tässä asiassa aina kohtaa.

Laki on ollut kokoajan sama, mutta jostakin syystä vuonna 2011, aiheesta nousi kohu, jonka vuoksi asia tuntuu olevan epäselvä.

Verotoimiston vastaus (päivitetty 25.11.2013):

Tuntuu olevan kovin vähän infoa tästä asiasta ja käytännön esimerkkejä ei ainakaan löytynyt. Mutta kaikki tulo on periaatteessa veronalaista, myös tämä pullojen keräyksestä saatu tulo. Näistä tuloista voi vähentää kaikki tulonhankintaan liittyvät kulut ja täytyy muistaa, että jos koko vuoden tulot jäävät vähäisiksi (noin 1 200,00 – 1 300,00 euroa vuodessa), niin veroa niistä ei silloin mene.

On toki olemassa joitakin tuloja, jotka on säädetty verottomiksi, esim. marjankeräyksestä saatu tulo.

Linkkejä:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/keraatko-pulloja--joudut-maksamaan-veroa/1945356

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/verohallinto--osa-pullonkeraajista-ilmoittaa-tulonsa-tunnollisesti/1941908

http://www.taloussanomat.fi/raha/2011/07/22/pullonkeraaja-joutuu-maksamaan-veroa/201110300/139

http://yle.fi/uutiset/karjalainen_pullonkerayksesta_pitaa_maksaa_veroa/5395508

 

 

 

 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti