Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 Raskauden nopeus
 10.3.2014 14:30

Moi! Olen mietiskellyt tässä jo pidemmän aikaa, miten pitkään ylipäänsä yhdynnästä hedelmöittymiseen menee ja miten pian hedelmöittymisestä alkaa ensimmäiset raskausoireet?

 
Kysyjä: PippuriPää


 RE: Raskauden nopeus
 13.3.2014 17:10

Hei!

Aika, joka yhdynnästä hedelmöittymiseen menee, riippuu aivan kuukautiskierrosta ja yhdynnän ajankohdasta. Tässä hieman tietoa hedelmöittymisen alkamisesta:

Ennen kuukautisia naisen munasolu irtoaa eli tapahtuu ovulaatio. Joka kuukautiskierrossa ovulaatiota ei kuitenkaan tapahdu. Munasarjasta irronnut kypsä munasolu kulkeutuu munanjohtimeen, jossa se on 3–5 vuorokautta. Hedelmöitys tapahtuu munanjohtimessa, jonne siittiöt kulkeutuvat yhdynnän jälkeen. Jo ennen ovulaatiota tapahtunut yhdyntä voi saattaa naisen raskaaksi, sillä siittiöt elävät naisen elimistössä muutamien päivien ajan.

Itse hedelmöitys kestää noin vuorokauden, jonka aikana siittiö kiinnittyy munasolun pintaan ja tunkeutuu munasolun sisälle. Munasolun sisällä munasolun ja siittiön solukalvot sulautuvat yhteen. Kun munasolu hedelmöittyy ja kiinnittyy kohtuun, raskaus alkaa. Tähän menee aikaa noin 3-4 vuorokautta hedelmöityksestä.

Hedelmöittyminen on mahdollista munasolun irrottua kerran kuukaudessa, tavallisesti kuukautiskierron 13.–14. päivän tienoilla. Parhaiten hedelmöitys onnistuu, jos yhdyntä on ollut samoihin aikoihin kuin munasolun irtoaminen.

Alkio kiinnittyy kohtuun noin viikko hedelmöityksen jälkeen. Useimmat eivät huomaa tapahtumaa lainkaan, mutta joillekin alkion kiinnittyminen saattaa aiheuttaa tiputteluvuotoa ja kuukautiskipujen kaltaisia tuntemuksia alavatsassa.
Erilaiset tuntemukset rinnoissa ja rintojen arkuus ovat yksi tavallisimmista raskausoireista. Ensimmäiset tuntemukset saattavat tulla joillekin pian alkion kiinnittymisen jälkeen päiviä ennen kuin seuraavien kuukautisten kuuluisi alkaa. Rinnat saattavat tuntua turvonneilta ja kosketusaroilta. Joillakin erityisesti nännit aristavat.

Monia raskauden alkuvaihetta läpikäyviä vaivaa väsymys ja uupumus, joka voi viedä kaiken energian. Haukottelusta ei tahdo tulla loppua. Väsymys saattaa alkaa jo 1–2 viikkoa hedelmöityksen jälkeen ja jatkua raskauden keskivaiheille saakka. Yksi syypää väsymykseen on progesteroni-hormoni, jolla on rauhoittava ja tyynnyttävä vaikutus.

Lisää tietoa raskauden alkamisesta saat seuraavista linkeistä:

http://www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/tietoa-seksuaalisuudesta/aikuiset/seksuaalisuus-elamankulussa/raskaus/raskauden_alkaminen/

http://www.vau.fi/raskaus/Olenko-raskaana/Raskausoireet-alkuraskaudessa/


 

 

 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti