Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 Historiantutkijaksi?
 13.11.2015 16:05

Hei! Minne pitää pyrkiä opiskelemaan jos haluaa päästä työkseen tutkimaan historian henkilöitä historiantutkimuksen näkökulmasta? Miten siihen voi itse vaikuttaa, että pääsee tutkimaan henkilöitä ketkä itseä kiinnostaa?

 
Kysyjä: Tulevaisuutta pohtiva


 RE: Historiantutkijaksi?
 20.11.2015 10:57

 

Hei Tulevaisuutta pohtiva nuori!
Hienoa, että historia kiinnostaa Sinua jo nyt niin paljon, että haluat tulevaisuudessa alalle tutkijaksi.
Historian opintoja voi suorittaa Suomessa Helsingin, Joensuun, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissa. Oppiainevalikoima vaihtelee yliopistoittain ja jokaisessa yliopistossa on omanlaisensa pääsykoe. Opiskelija voi suorittaa humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon, joka on alempi korkeakoulututkinto, tai filosofian maisterin tutkinnon, joka on ylempi korkeakoulututkinto. Osa opiskelijoista jatkaa maisterin tutkinnon suoritettuaan opintojaan suorittaakseen lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot, jotka ovat tieteellisiä jatkotutkintoja.
Historian opinnot ovat luonteeltaan paitsi yleissivistäviä myös tutkimustyöhön valmistavia. Opiskelu on melko valinnaista ja vaatii paljon oma-aloitteisuutta. Perinteisten opetusmuotojen, tenttien, luentojen ja esseiden lisäksi, opiskelijat osallistuvat harjoitus- ja tutkimusryhmätyöskentelyyn, seminaareihin sekä ekskursioihin. Historian opiskelija joutuu lukemaan paljon ja viettämään runsaasti aikaa arkistoissa sekä kirjastoissa, joten suunnitelmallisuus ja itsekuri ovat tärkeitä opiskelijan ominaisuuksia.
Historian opiskelijat kuvailevat opiskelua osittain "salapoliisin työksi", jossa unohduksissa oleva yritetään loihtia esille. Käytettävissä on erilaisia johtolankoja, jotka ovat pääsääntöisesti kirjoitettuja arkistolähteitä: kirjeitä, tilastoja, päiväkirjoja ja lehtileikkeitä. Lähteitä on pyrittävä tulkitsemaan ja pystyttävä luomaan kokonaisuus sekä käsitys syistä ja seurauksista. Historiassa on monenlaisia kysymyksiä vastattavana: miten, koska, kuka ja millainen. Mutta historian luonteen mukaisesti kaikkein tärkein kysymys, jonka tutkija lähteilleen asettaa, on miksi. Historia on tiedettä, mutta se on kuitenkin aina myös tulkintaa, sillä menneisyyden kaikkia puolia ei koskaan voi todella varmasti määrittää. Siksi historian tutkiminen on myös luovaa ja antaa mahdollisuuden erilaisiin näkemyksiin, jopa kiistoihin.
Edellä kerrotun perusteella voit jatkaa omia suunnitelmiasi tulevaisuuden pohdinnassa. Lisää apua asiassa saat oman koulusi opintojen ohjaajalta ja tutustumalla eri yliopistojen nettisivuihin historian opinnoissa. Opintojen aikana voit erilaisissa tehtävissä, seminaareissa, opinnäytetöissä, gradussa tai muissa opintoihin liittyvissä tutkimustehtävissä suunnata niitä juuri sinua kiinnostaviin teemoihin esim. historiallisiin henkilöihin. Näin pääset tekemään tutkimusta juuri Sinua kiinnostavista henkilöistä ja asioista.
Kaikkea hyvää Sinulle henkilöhistoriatutkimuksen suunnitelmiin!
 
 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti