Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 Perunkirjoitus
 25.1.2016 22:28

Moikka. Maksaako perunkirjoitus aina? Ketkä perunkirjoituksen tekevät ja mistä siihen saa apua? Tehdäänkö se aina vaikka kuolleella ei olisi mitään omaisuuttakaan?

 
Kysyjä: Riina


 RE: Perunkirjoitus
 28.1.2016 19:48

 

Hei Riina! Perunkirjoitus on tehtävä jokaisesta henkilöstä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Tietoja on kerättävä paljon, vaikka henkilö olisi täysin varaton ja vailla omaisuutta. Tiedot perunkirjoituksesta on toimitettava kaikille perillisille ja verovirastoon. Perunkirjoitusta varten on pidettävä kaikkia asianosaisia varten kokous, jossa asiat käydään läpi ja selvitetään virallisesti. Kaikki varat ja velat sekä kuoleman jälkeen tulleet kulut on selvitettävä, mm. hautajaisten järjestäminen ja siitä aiheutuneet kulut on lueteltava ja dokumentoitava.

Perunkirjoitus ei ole vaikea tehdä itsekään, siihen tarvitaan kuitenkin tiedot vainajasta ja hänen jälkeläisistään. Sen asiakirjan saa tilaamalla kirkkoon kuuluvan henkilön kohdalla seurakunnan kirkkoherranvirastosta tai muilta väestörekisteristä. On muistettava sanoa asiakirjaa tilattaessa, että se tulee perunkirjoitusta varten. Netistä löydät selkokielisiä ohjeita, kun laitata hakusanaksi "Perunkirjoituksen tekeminen", eikä  tarvitse ottaa asianajajaa siihen. Lisäksi on tehtävä pöytäkirja perunkirjoitustilaisuudesta, siihenkin löytyy mallikaavakkeita netistä. Perunkirjotustilaisuuteen on hyvä kutsua mukaan kaksi todistajaa, jos suinkin mahdollista, he voivat olla muita kuin rintaperillisiä. Esim. lähiomaisten puolisot voivat toimia todistajina.

Katsoin, että esim. linkin  " perunkirjoitus/ pikaopas perukirjan laatimiseen " löytyy malleja ja tietoa, jonka avulla selvität asian juridisesti oikein. Eikä tarvitse maksaa lakimiehiä tai muita konsultteja.

Mikäli sinulle jää kysymyksiä, voit ottaa uudelleen yhteyttä tämän palstan kautta.

Tähän kysymykseen vastasi:  Heinola

 

 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti