Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 Vielä perunkirjoituksesta tuli mieleen
 4.2.2016 21:54

Moi! Miten yksityiskohtainen pitää perunkirjoituksessa olla vainajan omaisuuden kanssa? Jos ei ole muuta kuin esim. rikkinäisiä vanhoja huonekaluja mitä ei kukaan kaipaa, niin täytyykö ne laskea jotenkin mukaan? Mistä joidenkin tavaroiden arvo sitten selvitetään vai pitääkö sitä tietää? Pitääkö vaikka joku vanha kahvinkeitin laskea mukaan? Onko siitä jotain etua jos luopuu perinnöstä? Tulkitaanko tuota kohtaa niin kirjaimellisesti, että jos on ottanut jonkun esineen vainajan asunnosta, millä on tunnearvoa, mutta tuskin muuta arvoa, niin ei voi sanoa luopuneensa perinnöstä? Jos tekee itse perunkirjoituksen, niin onko väliä mihin verovirastoon sen toimittaa? Entä auttaako sosiaalitoimisto perunkirjoituksen kanssa jollain tavalla? Tällaisia asioita tuli mieleen.

 
Kysyjä: Riina


 RE: Vielä perunkirjoituksesta tuli mieleen
 5.2.2016 11:18

Hei! Jokaisella ihmisellä on käyttötavaroita, kuten liinavaatteita ja astioita, sekä omat käyttövaatteet. Ei niitä tarvitse luetella missään, jos jotakin poikkeuksellisen arvokasta esim. arvoturkki on, voi sellaisen ihan perillisten takia kirjata, mutta muuten riittää "käyttövatteet, joilla ei ole  rahallista arvoa",  samoin   "koti-irtaimisto ja huonekalut", ei arvoa,  niitäkään tarvitse luetella, kuten joskus vuosikymmeniä sitten jokainen lakana oli erikseen luettelossa. Mielestäni riittää maininta "käyttöhuonekaluista ja arvo kohtaan merkintä - ei arvoa tai sitten jokin pieni yhteissumma 50- 100€ tms.  Rikkinäisillä ja kuluneilla tavaroilla ei ole arvoa. Perinnöstä ei kannata luopua, ja rintaperillset voivat keskenään sopia, mitä kukin vie ja loput sitten onkin poistettava jonnekin kirpputorille tai lahjoitettava tms. minne kukin ne haluaa laittaa. Verottaja on kiinnostunut vainajan verotettavista tuloista, omaisuudesta, kuten kiinteistöt ja maaomaisuus, pankkitalletuksista, veloista, (puhelin)osakkeista,  jne. ei yksittäisistä muistoesineistä, vanhoista astioista tms. Yksinkertaisinta on viedä se perunkirja perunkirjoitustilaisuuden jälkeen asiallisesti allekirjoitettuna vainajan kotipaikkakunnan verovirastoon, jos se on mahdollista. Sieltähän ne verovaatimuksetkin sitten tulevat, jos on jotain verotettvaa perinnöstä. Mutta noita kuvailemistasi "omaisuuksista " tai vaikka olisi muutamia tuhansia rahaakin, ei rintaperillisiä veroteta. Verovirasto lähettää kaikille perillisille tiedon ratkaisustaan, jotta asia on selvä. Perunkirjoitus on pakollinen, joten siitä aiheutuvat kulut voidaan esittää sosiaalitoimelle, ellei vainajalta jää niin paljoa rahaa ja omaisuutta, että niistä selvitään ilman sosiaalitoimen tukea. Perunkirjoituskustannukset ja esim. virkatodistukset jne. voidaan liittää perunkirjaan myös kuluina. Kuluthan ovat aiheutuneet jälkeenjääneille. 

Nämä asiat tulevat yllätyksenä useimmille ihmisille, eikä näitä ole etukäteen voinut harjoitella, joten kysymällä asiat selviävät ja myös verovirastosta voi kysyä, samoin netistä voi kaivaa lisää tietoa. Tälläkin palstalla autamme mielellämme, joten laita vaan lisäkysymyksiä , jos tässä ei tullut kaikkea tyhjentävästi. Mikäli haluat henkilökohtaisesti kysyä lisää voit myös laittaa sähköpostisi, jolloin voimme asioida kanssasi siellä, mutta asia hoituu tässäkin.

Tähän kysymykseen vastasi:  Heinola

 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti