Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 Asunto
 27.11.2016 3:29

Mistä voi saada asunnon?

 
Kysyjä: Heidi


 RE: Asunto
 30.11.2016 9:39

Hei!

Konkreettista tukea asunnon hankintaan, vuokrasopimuksen täyttämiseen tai vaikkapa asumiseen saa Ohjaamosta.
Ohjaamo Lahti on suunnattu 17–29-vuotiaille nuorille aikuisille. Ohjaamo tarjoaa kaikki keskeiset työhön ja opintoihin liittyvät palvelut saman katon alta. Tarjolla on neuvontaa myös muissa mieltä askarruttavissa asioissa. Kirkkokatu 21 E, sisäpiha 15140 Lahti, puh. 050 398 5665
http://www.ohjaamolahti.fi/

Lahden seudun nuorisoasunnot ry tarjoaa nuorille aikuisille kohtuuhintaisten asuntojen lisäksi asumisohjausta ja -neuvontaa, järjestää asukastoimintaa ja antaa tarvittaessa tukea itsenäisen asumisen onnistumiseen. Lasnan asunnot ja palvelut ovat ensisijaisesti suunnattu 18–29 vuotiaille nuorille.
http://www.lasna.net/

Omaan asuntoon muuttaminen on suuri askel nuorelle. Asumiseen liittyy paljon muitakin kuluja kuin pelkkä vuokra. Vuokran päälle tulee usein sähkö- ja vesimaksu. Kotivakuutus kannattaa ehdottomasti ottaa ja useimmat vuokranantajat jopa vaatimat sitä. Ruokakulut eivät ole yksin asuvalle vielä aivan hurjat, mutta kuluerä sekin on.


Alle 18-vuotias voi muuttaa asumaan itsenäisesti, mutta alaikäisen vuokratessa asuntoa pitää huoltajan allekirjoittaa vuokrasopimus tai vähintään antaa allekirjoitettu sitoumus vuokrasopimuksen liitteeksi. Myös alaikäisen vuokralaisen asunnolle mahdollisesti aiheuttamista vahingoista ja vuokranmaksusta vastaa hänen huoltajansa.


Alaikäinen nuori ei voi saada yleistä asumistukea mikäli hän ei ole töissä. Opiskelijana voit kuitenkin saada opintotukea, joka koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainasta. Näihin kuitenkin alle 21-vuotiailla vaikuttaa vielä vanhempien tulot eli ne katsotaan tapauskohtaisesti. Voit katsoa Kelan opintotukilaskurista, paljonko sinulla olisi mahdollista saada opintotukea.
http://www.kela.fi/laskurit

Erilaisia asumisvaihtoehtoja:


On soluasunto, jossa on oma huone, mutta yhteiset keittiö ja kylpyhuone. Solun vuokra on yleensä edullinen ja soluja suosivat erityisesti pienellä budjetilla elävät opiskelijat. Solussa jokaisella asukkaalla on oma vuokrasopimus ja itse ei yleensä voi vaikuttaa siihen, millainen asukas seinän taakse muuttaa.


Kimppakämpän jakavat yleensä kaverukset tai muut toisiinsa luottavat henkilöt. Tällöin asunto voi olla esimerkiksi tavallinen kaksio tai kolmio, jossa makuuhuoneet on jaettu asujien kesken ja muu asunto on yhteistä tilaa.


Opiskelija-asuntoa voit hakea, jos opiskelet jossain peruskoulun jälkeisessä oppilaitoksessa. Asunnot vuokrataan yleensä hakujärjestyksessä, joten opiskelija-asuntoa kannattaa hakea heti opiskelupaikan varmistuttua. Jotkut opiskelija-asuntosäätiöt ottavat vastaan hakemuksia, vaikka opiskelupaikka ei olisikaan vielä varma. Opiskelija-asunnossa voi asua niin kauan kuin opiskelee. Opiskelija-asuntoihin ei yleensä ole erityistä hakuaikaa, vaan niitä voi hakea ympäri vuoden. Tarkempia paikkakuntakohtaisia hakuohjeita:
http://www.soa.fi/

Hyödyllisiä linkkejä vuokra-asuntoihin:


http://www.vuokraovi.com/


http://asunnot.oikotie.fi/


http://www.asunnonvuokraus.com/


https://www.vvo.fi/


http://www.lahdentalot.fi/yritys/


http://www.lit.fi/fi/vuokravalitys


http://www.lasna.net/


http://www.oppilastalo.fi/fi/etusivu


https://www.sato.fi/fi/

 

 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti