Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 Homeongelmat
 24.4.2017 16:10

Moikka. Eräs tuttuni sairastui homeen takia erittäin vakavasti. Sairaus on edennyt niin pitkälle, että nyt mietitään säilyykö edes hengissä. Tämän tapauksen takia oon miettinyt, että kun säilytin muutamia kitaroitani pari kuukautta talossa, josta löytyi hometta, niin onko nuo soittimet nyt jotenkin saastuneet? Ei niissä mitään erikoista näy, mutta kyllä sen talon erikoinen haju vähän niihin tarttui, Ne ovat kuitenkin satojen eurojen arvoisia instrumentteja, niin ei niitä mielellään heittäisi poiskaan. En kuitenkaan haluaisi mitään terveysongelmiakaan. Mitä kannattaisi tehdä?

 
Kysyjä: Teppo


 RE: Homeongelmat
 27.4.2017 9:47

Terve!

Otimme yhteyttä Asumisterveysliitto Aste Ry:n rakennusterveysasiantuntijaan, jolta saimme kattavan vastauksen lähettämääsi kysymykseen. Hänen mukaansa lähtökohtaisesti homeen keskellä säilyneitä tavaroita ei kannata heittää pois, ellei kitarassa näy ulkoisia homeen jälkiä. Ulkoiset homejäljet ovat pahempia kuin pelkkä haju, josta voi päästä eroon.

Jos kyseessä on pelkkä haju, voi kotikonsteja hyödyntäen siitä päästä eroon esim. tuulettamalla tai puhdistamalla kitaran sen pinnalle sopivalla aineella. Yleensä hometaloissa elävät mikrobit eivät tartu esineisiin lyhyellä aikavälillä, vaan ainoistaan haju tarttuu esineisiin. Kitarasi oli pari kuukautta talossa ja ulkoisia vaurioita ei ollut, mutta haju voi silti aiheuttaa reaktioita ihmisissä eri tavalla.

Jos kotikonstien jälkeen ilmenee oireita esim. ihottumaa, pitkäaikaista flunssaa, väsymystä, äänen katoamista tai hengenahdistuksia, on syytä hävittää kitara.

Oli ikävää kuulla ystävästäsi. Toivottavasti hänen tilansa on kohentumassa.

Suosittelemme vilkaisemaan muutamia nettisivuja:

www.asumisterveysliitto.fi

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/haista_home_ajoissa (Yleisiä kysymyksiä liittyen homeisiin)

- Lahden Pulmakulma

 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti