Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
 Pois sijaisperheestä
 27.10.2018 11:36

Haluan pois sijaisperheestä jossa olen. Sijaisvanhemmat kohtelevat minua huonosti, haukkuvat, uhkailevat ja kohtelevat eriarvoisesti muihin lapsiin nähden. Tätä on jatkunut +5 vuotta enkä jaksa enää. Ala-asteella kerrottuani asiasta opettajalle, minulle seurasi vain enemmän rangaistuksia ja sanottiin valehtelijaksi. Sijaisvanhemmat kielsivät kaiken mitä olin kertonut ja sanoivat että olen sairas. Olen yrittänyt keskustella asiasta sijaisvanhempien kanssa useamman kerran mutta he vain antavat lisää rangaistuksia, kieltoja, kotitöitä, rajoittavat kavereille pääsyä ja kohtelevat vielä pahemmin. Mitä voin tehdä että pääsen mahdollisimman nopeasti pois? Sossut eivät ole uskoneet sanaani ja olen äänittänyt sijaisvanhempia huutamassa minulle aina kun mahdollista, mutta en tiedä riittääkö sekään. En edes tiedä minne minut voitaisiin ohjata JOS pääsisin pois. Minulle kävisi ihan mikä vain, en vaan jaksa enää.

 
Kysyjä: ...


 RE: Pois sijaisperheestä
 1.11.2018 16:36

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kerroit, että et tule toimeen sijaisperheesi vanhempien kanssa ja haluat pois sijaisperheestäsi. Kuvailet, että sinua kohdellaan eriarvoisesti perheen toisiin lapsiin nähden. Eriarvoinen kohtelu ei ole oikein. Usein perheiden eri-ikäisiin lapsiin kohdistuu erilaisia vaatimuksia jolloin voi tulla tunne eriarvoisesta kohtelusta. Nuoruuteen myös kuuluvat ristiriidat vanhempien kanssa riippumatta siitä ovatko he biologisia tai sijaisvanhempia. Voisiko tilanteessasi olla kyse osittain tästä? Riidat voivat syntyä juuri kotitöistä tai kavereiden kanssa vietetyn ajan määrästä. Kerroit äänittäneesi riitatilanteita jossa sijaisvanhempasi huutavat sinulle. Ovatko sijaisvanhempasi tietoisia näistä äänityksistä? Aiheuttaako tämä lisää epäluottamusta ja riitaa välillenne?

Lastensuojelulain mukaan sijoitetulla nuorella kuuluu olla oma sosiaalityöntekijä joka huolehtii nuoren sijoitukseen liittyvistä asioista. Hänen tehtävänsä on valvoa sijoitetun nuoren edun toteutumista koko sijoituksen ajan. Olet aiemmin jo yrittänyt keskustella tilanteestasi saamatta siihen sopivaa ratkaisua. Voisit ottaa uudelleen yhteyttä sinulle asiakassuunnitelmassa määriteltyyn omaan sosiaalityöntekijääsi ja käydä hänen kanssaan läpi tämänhetkistä tilannettasi luottamuksellisesti. Hän osaa kertoa sinulle sijoitukseesi liittyvistä vaihtoehdoista ja suunnitella kanssasi tulevaisuuttasi eteenpäin. Sinulla on täysi oikeus tulla kuulluksi tässä asiassa. Jos tilanne oikeasti vaatii uudelleensijoittamista, on sosiaalityöntekijä avainasemassa sen arvioinnissa.

Sijoitetuilla nuorilla on myös oma yhdistys Sinut ry joka toimii yhteistyössä perhehoitoliiton kanssa. Sinut ry tarjoaa vertaistukea sijoitetuille 13–25-vuotiaille nuorille sekä sijaisperheen biologisille nuorille. Liittymällä yhdistykseen voisit jakaa kokemuksiasi ja saada ystäviä muista sijoitetuista nuorista jotka ovat kokeneet samankaltaisia tilanteita kuten sinä. Pesäpuu ry on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö jonka kautta voisit saada myös tietoa joka voisi auttaa sinua tilanteessasi.

Minkälainen sinun arkesi muuten on tällä hetkellä? Opiskeletko lukiossa tai ammattikoulussa? Keskusteleminen esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai koulukuraattorin kanssa voisi myös auttaa ja antaa uusia näkökulmia siihen miten saisit ratkaistua ristiriidat sijaisvanhempiesi ja sinun välillä. Keskustelu heidän kanssaan on myös luottamuksellista.

Toivomme sinulle voimia ja että tilanteesi selviää.
-Lahden Pulmakulma

Sinut ry:n nettisivut: http://www.sinut.fi/sinut
Perhehoitoliiton nettisivut: https://www.perhehoitoliitto.fi
Pesäpuu ry:n nettisivut: https://pesapuu.fi

 

Takaisin kysymysalueisiin

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti