Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
Maailmalle lähtijän ABC


A – aurinkorasva. Suojaa tarvittaessa ihosi. Palanutta ihoa kevytkin reppu painaa ikävästi.
B – budjetti. Määrää sen, mihin mennään, mitä syödään ja missä nukutaan. Matkalippu, nukkuminen ja syöminen ovat yleensä kolme suurinta menoerää.
C – camera. Valitse tarkoituksiisi sopiva malli (ja riittävän kokoinen muistikortti).
D – dormi. Hostelleissa halvin vaihtoehto on usein useamman hengen dormissa nukkuminen. Samassa huoneessa nukkuu siis huoneen koosta riippuen muitakin, mutta sinä maksat vain omasta punkastasi.
E – etukortit. Opiskelijakortti, Euro26-kortti. Näillä saa monissa paikoissa rahanarvoisia etuja ja hyviä alennuksia. Kansainvälisen ISIC-opiskelijakortin voit tilata esimerkiksi Kilroy Travelsilta (www.kilroy.fi). Jos sinulla on nuokkukortti, se on myös Euro26-kortti!
F – Footprint ja muut matkaoppaat. Lonely Planet on monen reppureissaajan suosikki, muita opaskirjasarjoja ovat mm. Rough Guide, Let’s Go ja Insight Guides. Lahden pääkirjastossa näitä on varsin hyvin saatavilla, eikä kirjastokortin saadakseen tarvitse olla lahtelainen.
G – Google. Tiedonhaun voi aloittaa täältä.
H – hygieniatarvikkeet ja lääkkeet. Viidakon keskeltä ei saa tamponeja eikä suomalaista lääkereseptiä välttämättä hyväksytä ulkomailla. Mieti, mitä tarvitset matkasi aikana, ja mitä saa periltä. Reseptilääkkeitä kantaessasi kannattaa olla myös itse resepti mukana, niin ei tule tullissa ongelmia.
I – Inter rail. Suosittu tapa reissata junalla halki Euroopan.
J – juomaraha eli tippi. Jossain päin maailmaa tarjoilijoita, taksikuskeja tms. palveluammatissa toimivia on tapana tipata.
K – käteinen. Vaikka valitsisit matkakassaksesi luottokortin tai visa electronin, kannattaa käteistäkin olla jonkin verran. Vaihda tarvittaessa valuuttaa.
L – luottokortti. Tunnetut luottokortit (Visa, Master Card) ovat helppo tapa maksaa useimmissa paikoissa. Niillä voi myös nostaa käteistä pankkiautomaateista. Pidä huoli kortin turvallisuudesta, säilytä sitä kuten rahojasi! Visa electron on turvallisempi valinta, koska sillä tilin saldoa ei väärinkäyttötapauksissa voi ylittää.
M – matkaliput. Perinteinen vai e-lippu? Selvitä tämä matkaa varatessasi.
N – nukkuminen. Hostelliin, hotelliin? Vilkkaina aikoina majoitus kannattaa varata etukäteen.
O – Ole avoin!
P – passi. Suomen kansalainen ei tarvitse passia Schengen-alueen sisällä matkustaessaan, poliisin myöntämä henkilökortti riittää. Muualle passi mukaan! Ja tarvittaessa viisumi.
Q – Quasimodo asui Pariisissa.
R – rokotukset. Selvitä ajoissa, mitä rokotuksia kohdemaassasi tarvitaan.
S –(matka)sekki. Turvallinen vaihtoehto käteiselle rahalle. Käy monissa hotelleissa maksuvälineenä sellaisenaan, tarvittaessa voi vaihtaa pankissa käteiseksi. Jos sekit katoavat tai ne varastetaan, saat niistä korvauksen.
T – turvallisuus. Pidä huolta itsestäsi, kaveristasi ja omaisuudestasi.
U – ulkoministeriön matkustustiedotteet. Näistä löytyy paljon ajan tasalla olevaa tietoa.
V – viisumi. Tarkista etukäteen (vaikka ulkoministeriön matkustustiedotteista), tarvitsetko matkallesi viisumia, ja mistä sen voi saada.
W – Wikitravel – Wikipedian matkailusta kertova ”sisko”, www.wikitravel.org
X – tuntematon tekijä. Reissussa sattuu ja tapahtuu, ja yllätyksiäkin tulee. Avoin mieli, kärsivällisyys ja tieto siitä, miten pulmatilanteissa toimitaan, auttaa.
Y – ylipaino. Matkalipustasi, matkakohteestasi ja lentoyhtiöstä riippuu, kuinka paljon saat ottaa matkatavaraa. Selvitä tämä etukäteen.
Z – zzz… nuku välillä.
Å – å-ou. Oletko pulassa kesken reissun? Ota yhteys Suomen edustustoon (suurlähetystö, konsulaatti).
Ä – Äiti ei ole mukana, muista käyttää omaa älliä.
Ö – Örveltäminen ei ole viisasta.
 

 

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti