Palvelun tarjoaa:  ASIKKALA   HARTOLA   HEINOLA   HOLLOLA   HÄMEENKOSKI   KÄRKÖLÄ   LAHTI   NASTOLA   ORIMATTILA  

 
Mielenterveys


Masentaa, ahdistaa, pelottaa…

Kukaan ei koe aina voivansa hyvin tai ole 100 % tyytyväinen itseensä ja elämäänsä. On päiviä kun mikään ei vaan nappaa tai hyvä olo muuttuu hetkessä kurjaksi jonkun tapahtuman seurauksena. Kuten fyysinen kunto, myös mielenterveys vaihtelee elämämme eri vaiheissa.

Mielenterveyshäiriöstä puhutaan silloin, kun ihmisen toimintakyky laskee ja oireet alkavat rajoittaa normaalia elämää. Mielenterveyshäiriöitä ovat mm. ahdistuneisuushäiriöt, mielialahäiriöt ja syömishäiriöt. Oireina voi olla esimerkiksi unihäiriö, itkuisuus, pelkotila, keskittymisvaikeus, tappeleminen, tunne, ettei millään ole mitään väliä, syömishäiriö, itsetunnon lasku.

Yksittäiset oireet eivät aina merkitse suoraan mielen sairautta, mutta jos oireet jatkuvat pitkään tai häiritsevät koulunkäyntiä, harrastuksia, ihmissuhteita jne. on niistä hyvä jutella jonkun aikuisen kanssa.

Kouluterveydenhoitaja voi olla ensimmäinen auttava aikuinen sinulle tai voit hakeutua lähimmälle terveysasemalle neuvoja ja apua saamaan.  
Lahden seudun terveysasemien yhteystiedot on koottu Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän Akuutti24-sivuille kunnittain.

Nuorten mielenterveystalo-sivustolla on asiantuntijoiden tuottamaa, asiallista ja luotettavaa tietoa nuoruusiän tyypillisimmistä mielenterveyden häiriöistä ja ongelmista, niiden tunnistamisesta, hoidosta, sekä sopiviin palveluihin ohjautumisesta kuntakohtaisesti.

Lahden Seudun Kriisikeskus tarjoaa apua yli 18-vuotiaille.  

Muita linkkejä:

Mielen hyvinvointia lapsille ja nuorille
Mielenterveyden keskusliitto

Nuorten netti / mielenterveys

Kriisikeskus netissä arjen murheisiin
tukinet.net

Artikkeleita ja tietoa mielenterveydestä
apua.info.fi

Apua ja neuvoa kirkosta vaikeisiinkin asioihin
evl.fi

Syömishäiriöliitto SYLI ry ja valtakunnallinen neuvontapuhelin
syomishairioliitto.fi

 Tukea opiskelijoille
nyyti.fi

 

Nopeasti apua tarvitseva:

- voit soittaa Päijät-Hämeen yhteispäivystys Akuutti24, joka toimii Päijät-Hämeen keskussairaalan yhteydessä ympärivuorokautisesti: 03 819 2385
- hätänumeroon: 112
- valtakunnalliseen kriisipuhelimeen: 01019 5202
 

 

 
Yhteystiedot:
Hurina 3.0 Sammonkatu 8 C 15140 Lahti